ForumsBasic TrainingOnline Maintenance ManualsThe M715 Zone Vin RegistryVPW's M715 Parts ListGalleriesLinks

Go Back   M715 Zone > General Tech > Modified Tech > PseudoZone - Mod Tech Archive

 
 
Thread Tools Display Modes
  #11  
Old December 15th, 2009, 06:09 PM
porkchop's Avatar
porkchop porkchop is offline
THE Gunny

 
Join Date: Dec 2003
Location: Killeen, TX
Posts: 769
porkchop is a Soldier
Default porkchop :

Re: Positive wire getting hot and sparks.
Post by porkchop on Nov 1, 2006, 7:24am

That is kinda what I was thinking when I first posted. I was thinking when he pushed it down with his hand it was at an angle and something broke internally. I am going to look over everything this weekend.
  #12  
Old December 15th, 2009, 06:09 PM
Binford's Avatar
Binford Binford is offline
Moderator

 
Join Date: Oct 2006
Location: Port Orchard, Wash.
Posts: 4,753
Binford is a Soldier
Default binfordm715 :

Re: Positive wire getting hot and sparks.
Post by binfordm715 on Nov 12, 2006, 7:27pm

What'd it turn out to be?
  #13  
Old December 15th, 2009, 06:09 PM
compexp's Avatar
compexp compexp is offline
Sergeant
 
Join Date: Mar 2004
Location: northern Arizona
Posts: 1,148
compexp is a Soldier
Default compexp :

Re: Positive wire getting hot and sparks.
Post by compexp on Nov 12, 2006, 11:11pm


Quote:
I don't think anybody has mentioned this, but it makes perfect sense:
Check your grounds. With all those freshly painted parts, chances are you have a series of bad ground connection... Use star washers, and I would put extra ground straps all over...

1) Engine to frame
2) cab to frame
3) fenders to frame
4) front clip to frame

Excerpt from:
http://www.off-road.com/jeep/tech/electrical/gauges/
===========================
Going to Ground


Are your headlights flickering? Do your gauges sometimes work and then not?
Dave Mellow has some great tips about grounding and your Jeep's electrical system.

Remember that you are actually driving three separate Jeeps around: the FRAME; the ENGINE/TRANNY GROUP; and the BODY. The three groups are separated by insulating bushings, rust (lots of that), grease, and just plain looseness.

When your Jeep was new and rust free, the factory thought enough about grounds to have little cables here and there going from the battery to these component groups, but when you and cousin Leroy jerked the engine in '89, you broke the cables and they never got put back.

Do your Jeep a favor, and run dedicated cables to EACH COMPONENT GROUP.

Go from the battery to the starter housing bolt for the ENGINE/TRANNY group; from the battery (or the engine) to the FRAME GROUP; and from the battery (or the engine) to the BODY GROUP.

Work hard to get good clean spots; ground the tub and front end body material separately; be diligent about this, and you will be AMAZED at what a difference it will make (gee, the gas gauge started working'!), and maybe now that measly twelve volts can actually find it's way to the headlights!


EXACTLY what bit me last week with my J-truck. Drove it one day, 2 days later, wouldn't even turn over, no dash lights, no nothing. After a couple of days of troubleshooting including battery chargers, new battery, etc, I figured out that my ground to the body was bad. I moved the negative cable to a different spot on the engine, ran another ground wire to the body and wow, everything works again! Plus, my passenger backup light, which HADN'T WORKED IN OVER 10 YEARS, started working again.

Check your grounds buddy!
  #14  
Old December 15th, 2009, 06:09 PM
porkchop's Avatar
porkchop porkchop is offline
THE Gunny

 
Join Date: Dec 2003
Location: Killeen, TX
Posts: 769
porkchop is a Soldier
Default porkchop :

Re: Positive wire getting hot and sparks.
Post by porkchop on Nov 13, 2006, 7:28am

Haven't played with it. I was hunting.
  #15  
Old December 15th, 2009, 06:09 PM
PseudoZone PseudoZone is offline
Moderator

 
Join Date: Oct 2009
Posts: 2,396
PseudoZone is a Soldier
Default socal715 :

Re: Positive wire getting hot and sparks.
Post by socal715 on Nov 13, 2006, 3:35pm

Porkchop.. you're talking about the floor ignition switch right? the stock one? I used to start mine almost every single time with my hand (never wanted to hop up into the rig just to warm it up)... never had a problem dude.
  #16  
Old December 15th, 2009, 06:09 PM
PseudoZone PseudoZone is offline
Moderator

 
Join Date: Oct 2009
Posts: 2,396
PseudoZone is a Soldier
Default jeepistdougiowa :

Re: Positive wire getting hot and sparks.
Post by jeepistdougiowa on Nov 14, 2006, 8:40am

PC, I've fried switches that way too.

If you hit it at an angle, or too light of a push, and don't get positive contact it acts just like a little arc welder inside. Once the contact points are burnt the switch becomes a point of resistance and can heat up the wires.

I did pull one apart once and clean it up...got a surprising amount of life out of it after that. Year or so IIRC.
  #17  
Old December 15th, 2009, 06:09 PM
porkchop's Avatar
porkchop porkchop is offline
THE Gunny

 
Join Date: Dec 2003
Location: Killeen, TX
Posts: 769
porkchop is a Soldier
Default porkchop :

Re: Positive wire getting hot and sparks.
Post by porkchop on Nov 14, 2006, 9:27am

Thanks, Doug, I am going to mess with it this weekend and see what happens. I just think he fried the switch when he pushed it at an angle, just like you discribed.
  #18  
Old December 15th, 2009, 06:09 PM
PseudoZone PseudoZone is offline
Moderator

 
Join Date: Oct 2009
Posts: 2,396
PseudoZone is a Soldier
Default socal715 :

Re: Positive wire getting hot and sparks.
Post by socal715 on Nov 14, 2006, 11:36am

Dang , i must have gotten lucky all the times i started mine that way then.
 

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
porkchop : Pretty porkchop PseudoZone - Mod Tech Archive 3 December 15th, 2009 06:17 PM
positive pressure air respirator Calpyro Open Discussion 7 September 11th, 2007 09:31 PM


All times are GMT -7. The time now is 12:01 AM.

 

Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
1998 - 2019


This site is owned and operated by:
M715 Zone, LLC
President: Jon Schmidt, User ID=brute4c
If you have any suggestions, comments, problems or questions, contact:  brute4c@m715zone.com

Use of this site means you understand and agree to our TERMS OF USE

Copyright Notice:
This web site is subject to the protection of the copyright laws of the United States and other countries. Except for Personal Use Only, you may not modify, copy, distribute, transmit, display, perform, reproduce, publish, license, create derivative works from, transfer, or sell any information obtained from any part of the M715 Zone website without the prior written permission of M715 Zone, LLC.

Written permission can only be obtained by contacting
brute4c@m715zone.com

Copyright 1998-2019